Home Regional Sub conducerea directorului Veta Pasculescu, ANIF Dolj bate un nou record: cea...

Sub conducerea directorului Veta Pasculescu, ANIF Dolj bate un nou record: cea mai mare suprafata irigata in ultimii 30 de ani

0

Dupa ani de zile in care infrastructura de irigatii din Dolj a fost lasata de izbeliste, incet dar sigur lucrurile incep sa se miste, dovada fiind suprafata irigata in judetul Dolj in acest an, o suprafata record in ultimii 30 de ani.

Potrivit directorului ANIF Dolj, Veta Pasculescu, pana in prezent suprafata irigata la nivelul judetului se apropie de 80 de mii de hectare, mai exact 78.244 de hectare, cu aproape 8 mii de hectare mai mare fata de 2019. Suprafata contractata de ANIF pentru anul 2020 fiind de 67.790. Cele mai mari suprafete contractate se afla in zona Bailesti – Calafat, peste 22 de mii de hectare, Corabia – Sadova peste 15 mii de hectare si Nedeia -Macesu cu peste 13 mii de hectare.

Investitii majore in infrastructura de irigatii din Dolj

Tot de la directorul ANIF Dolj mai retinem ca se afla in plina desfasurare o serie de lucrari de reabilitare a infrastructurii de irigatii din judetul Dolj.

Cele mai importante lucrari de investitii se refera la reabilitarea infrastructurii de irigatii Macesu- Nedeia, incluzand reabilitarea statiilor de repompare SRP 1 Horezu, SRP2 Barza si SRP3 Segarcea, dar si a cladirilor, instalatiilor de pompare,  instalatiilor hidromecanice, instalatiilor electrice si a conductelor de refulare.

De asemenea, se executa lucrari de reabilitare la Statia BAZA SPA 1 Nedeia, dar si a statiilor de repompare SRP 3 Segarcea, SRP 2, SRP3 SRP4 SRP 7 a canalului CA 4, precum si a canalelor de distributie CD 6, CD6a, CD7, CD7a, cd8, CD8a din amenajarea Nedeia- Macesu. In acelasi timp au loc lucrari de reabilitarea a intregii retele de canale de aductiune.

Echipamentele pentru udat, o problema nationala

”In prezent, din informatiile noastre,  nu exista suficiente echipamente de udare aflate in dotarea Organizatiilor de Udatori, dar avem speranta ca fermierii doljeni vor suplimenta numarul echipamentelor de udare atat prin efort propriu, cat si prin intermediul ”Submasurii 4.3, o masura destinata modernizarii infrastructurii de irigatii  – incat sa foloseasca cat mai eficient apa pentru irigatii. De asemenea, ANIF Dolj contribuie activ la accesarea de catre OUAI-uri a fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii pentru irigatii cat si la infiintarea de noi OUAI- uri in judetul Dolj, cu scopul principal de a creste suprafata irigata la nivelul judetului”, ne-a declarat Veta Pasculescu, director ANIF Dolj.

Ministrul Agriculturii, sprijin pentru procurarea de echipamente pentru udat

Recent, ministrul Agriculturii anunta ca, desi in anumite zone exista infrastructura de irigatii, fermierii nu pot uda culturile din lipsa echipementelor.

„Am constatat că sunt fermieri în zone în care există infrastructură principală de irigaţii reabilitată, dar ei nu au reuşit să irige din lipsa echipamentelor de udare. Împreună cu ministerul Economiei am gândit o schemă de sprijin pentru a-i ajuta să-şi cumpere echipamente pentru udat, în aşa fel încât toţi cei care se află într-o zonă în care se poate iriga să aibă posibilitatea sa o facă”, a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

In 2019 in judetul Dolj au fost irigate 70.925 ha, o suprafata ce a clasat judetul Dolj in top 5 judete cu cele mai mari suprafete irigate.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here