Home Antreprenoriat rural PNDR 2020: Peste 40 de milioane de euro pentru tinerii fermieri

PNDR 2020: Peste 40 de milioane de euro pentru tinerii fermieri

0

La finalul saptamanii trecute AFIR a publicat varianta finala  a Ghidului Solicitantului pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Peste 40 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri în 2020

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR că măsura de sprijin pentru tinerii fermieri prin PNDR 2020 va fi lansată în 15 iulie. Potrivit șefului de la Agricultură, alocarea bugetară este de 43 de milioane de euro, iar 20 de milioane de euro sunt alocate pentru cei care aplică din diaspora.

”Beneficiarii submăsurii sunt tinerii fermieri care se instalează pentru prima oară ca unic șef al exploatației agricole. De asemenea, beneficiază de fondurile submăsurii persoanele juridice cu mai mulți acționari unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

În cadrul acestei sesiuni de depunere de proiecte, vor beneficia de alocare distinctă tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi/ manageri ai exploatației și care îndeplinesc cel puțin una dintre condițiile următoare:

  • au absolvit în ultimul an calendaristic dinaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol: postuniversitar, universitar, preuniversitar atât din țări membre UE cât și din țări terțe UE;

  • au avut un loc de muncă atât în țări membre UE cât și din tări terțe UE în domeniul agricol, cel puțin 3 luni în ultimul an dinaintea depunerii cererii de finanțare.

Exploatația pentru care se solicită finanțarea trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO1, să fie înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică și să fie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare de la APIA, în Registrul agricol și/sau în Registrul exploatațiilor de la ANSVSA.

Sprijinul public nerambursabil este de 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 SO. și 50.000 SO și de 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 SO și 29.999 SO.

1 SO = Standard Output, ceea ce reprezintă Valoarea Producţiei Standard; calculul SO se realizează pe baza coeficienţilor din Cererea de finanțare, conform tabelului de SO, anexat la Ghidul solicitantului sau prin consultarea aplicației disponibile pe pagina de internet a AFIR (www.afir.info), respectiv http://so.afir.info/

Mai multe detalii gasiti AICI

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here