Ordonanţa Militară nr. 8 suspenda exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, fănină de gâu, soia, ulei, zahăr și produse de patiserie

0

Ministrul de Interne a anuntat masurile Ordonantei Militare numarul 8. Potrivit documentului, pe perioada stării de urgență, se suspendă exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, fănină de gâu, soia, ulei, zahăr și produse de patiserie, piețele agroalimentare, iar magazinele își vor putea prelungi programul in functie de clienti.

„Așa cum am spus, suntem preocupați de siguranța populației contra infracțiunilor, de starea de sănătate. Suntem, acum, în momentul în care trebuie să luăm măsuri pentru securitatea alimentară. Pe perioada stării de urgență se interzice și suspendă exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făina de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, biscuiți, turte sau alte reziduuri din domeniul de panificație.

Aceste prevederi sunt prevazute într-o anexă la ordonanță (n.r. Ordonanța Miliatră nr. 8), pe care cei preocupați o pot studia. Procedurile de export a acestor produse aflate deja în derulare se suspendă pe perioada stării de urgență. Totodată, pentru siguranță, se suspendă și activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor amintite anterior”.

 

Prevederi speciale au fost incluse în Ordonanța Militară 8 privind deplasarea apicultorilor și pescarilor

Așadar, va fi permisă circulația în afara gospodăriei a apicultorilor spre stupină. Dovada calității de apicultor se face cu adeverința ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile județene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calității de apicultor și a proprietății asupra stupilor. De asemenea, este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a titularilor autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități.

Pieţele agroalimentare rămân deschise

”Pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligaţia respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. (2) Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producţie a produselor agroalimentare până şi de la piaţa agroalimentară şi accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a certificatului de producător”, a declarat Marcel Vela.

Ordonanta Militara NR. 8 o puteti gasi AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here