In judeţul Gorj evoluează un număr de 70 focare de pestă porcină africană

0
2
PESTA PORCINA, COMBATERE, AJUTOR, CONTRIBUTIE, UE

La data de 02.03.2021, în judeţul Gorj evoluează un număr de 70 focare de pestă porcină africană în 21 localităţi – Cruşeţ, Stejari, Roşia de Amaradia, Stăneşti, Leleşti, Scoarţa, Căpreni, Stoina, Ţicleni, Plopşoru, Hurezani, Ţintăreni, Bâlteni, Dragoteşti, Slivileşti, Bălăneşti, Berleşti, Negomir, Bustuchin, Negomir, Turburea şi a fost notificată suspicionarea altor două focare, în Târgu-Jiu şi Cătunele.

În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere conform legislaţiei aplicabile, fiind instituite restricţii pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, dezinfecţia exploatatiilor. În conformitate cu programele de măsuri aprobate în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, au fost delimitate zone de restricţii, respectiv zona de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul fiecărui focar.

În zonele de restricţii se vor respecta următoarele;

– porcii nu pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuţi până la stingerea focarelor de pestă porcină africană şi ridicarea măsurilor de restricţii din zona de protecţie;

– orice persoană care intră sau iese din exploataţiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane;

– nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploataţie, nici nu poate ieşi din aceasta fără autorizarea DSVSA Gorj;

– toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie de îndată declaraţi medicului veterinar şi DSVSA Gorj, care procedează la investigaţiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic;

– se interzice cu desăvărşire sacrificarea pocinelor fără avizul DSVSA Gorj (sacrificarea se poate face doar în prezenţa medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante şi post mortem);

– scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc şi orice alte produse care conţin astfel de carne din zonă este interzisă, fără avizul DSVSA Gorj.

Pentru verificarea respectării măsurilor dispuse, au fost oganizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în judeţul Gorj, cât şi în localităţile infectate, filtre în cadrul cărora se desfăşoară ativităţi de dezinfecţie, dar şi de control al respectării măsurilor de restricţie impuse.

DSVSA Gorj solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorităţi, având în vedere consecinţele economice grave generate de apariţia acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităţilor locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiţi de stat în condiţiile prevăzute în legislaţie.

Facem precizarea că Pesta Porcină Africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceştia, virusul PPA având însă impact major la nivel economic şi social.

Pe această cale, dorim să readucem în atenţia crescătorilor/deţinătorilor de porcine din exploataţiile profesionale şi non profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariţiei, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care le deţin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here