DSV Gorj, amenzi de 25.000 de lei

1
2

În perioada de referinţă, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări tematice în unităţi supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate în Alimpeşti, Aninoasa, Baia de Fier, Băleşti, Bâlteni, Bengeşti-Ciocadia, Berleşti, Bolboşi, Bumbeşti-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Bustuchin, Câlnic, Cătunele, Crasna, Dăneşti, Hurezani, Ioneşti, Jupâneşti, Leleşti, Licurici, Logreşti, Motru, Muşeteşti, Novaci, Peştişani, Plopşoru, Polovragi, Roşia de Amaradia, Rânca, Rovinari, Runcu, Samarineşti, Schela, Slivileşti, Stăneşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Teleşti, Turburea, Turceni, Turcineşti, Văgiuleşti, în domeniile alimentar şi al sănătăţii şi bunăstării animalelor.

Controalele efectuate au constat în:

– verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerinţele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unităţi supuse supravegherii şi controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 461 controale, cu următoarele tematici:

– prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii pestei porcine africane;
– prevenirea şi limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, sub aspectul verificării modului de respectare a normelor de igienă şi siguranţă alimentară. O parte din aceste controale a fost efectuată de echipe mixte (I.P.J., D.S.P., C.J.P.C., I.J.J., I.S.U.)

– verificarea în vederea autorizării/înregistrării sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a 36 obiective: un centru de prelucrare a laptelui (Novaci), 6 unităţi procesare congelate (Motru, Novaci, Runcu, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu), 3 stupine (Baia de Fier, Jupâneşti, Runcu), un laborator de cofetărie-patiserie (Târgu-Jiu), 12 magazine alimentare (Băleşti, Câlnic, Crasna, Motru, Plopşoru, Polovragi, Roşia de Amaradia, Runcu, Slivileşti, Turburea, Văgiuleşti), două patiserii – desfacere (Târgu-Jiu), un restaurant (Cătunele), un fast-food (Târgu-Jiu), 3 pensiuni agro-turistice (Băleşti, Peştişani, Stăneşti), o rulotă snack-bar (Bolboşi), două baruri (Câlnic, Teleşti) şi 3 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine animală (Muşeteşti, Târgu-Jiu);

– soluţionarea a 3 reclamaţii din partea consumatorilor (Târgu-Jiu);

– prelevarea unui număr de 34 probe din produse alimentare (brânză telemea amestec, telemea de vacă, telemea de oaie, carne tocată amestec (porc şi vită), carne tocată de porc, pastă de mici, păstrăv, preparate culinare RTE (caşcaval pane, cartofi prăjiţi cu pui crispy, nuggets de pui, salată boeuf, salată bulgărească, salată orientală), apă tehnologică şi ambalaje, pentru determinarea unor parametri microbiologici (NTG, Salmonella spp., Escherichia coli, enterococi, bacterii coliforme, drojdii şi mucegaiuri, stafilococi coagulazo-pozitivi, Listeria monocytogenes – detecţie şi/sau determinare) şi a unor parametri fizico-chimici (detecţie metale grele: plumb, cadmiu, mercur)).
– avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;
– emiterea şi distribuirea către proprietari a unui număr de 840 de paşapoarte pentru bovine, în urma solicitărilor acestora;

– eliberarea unui număr de 65 extrase din registrul exploataţiilor, în urma solicitărilor diverşilor proprietari;
– aplicarea măsurilor de ucidere, îngropare şi dezinfecţie a suinelor în focarele de P.P.A. din comuna Bustuchin;
– verificarea modului de implementare a măsurilor privind P.P.A. în localitatea Aninoasa, la nivelul a 3 exploataţii non-profesionale şi a Fondului de vânătoare nr. 40 (F.V. 40) Aninoasa.
– verificarea unui număr de 52 de deconturi ale acţiunilor de identificare şi înregistrare a animalelor, efectuate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021.

În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 25.000 lei, unor unităţi situate în Târgu-Jiu, astfel:

– 5.000 lei la laborator de cofetărie-patiserie, întrucât operatorul nu a notificat încetarea activităţii de producţie la punctul de lucru înregistrat la D.S.V.S.A. Gorj, respectiv reluarea activităţii la un alt punct de lucru, pentru care nu a depus documentaţia necesară înregistrării;

– 10.000 lei la un fast-food, pentru: întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de preparare şi a echipamentelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru; depozitarea nesectorizată a materiilor prime; lipsa facilităţilor pentru spălarea şi uscarea igienică a mâinilor personalului; nerespectarea cerinţelor pentru prevenirea contaminării încrucişate;

– 10.000 lei la un bar, pentru desfăşurarea de activităţi de preparare şi servire a băuturilor către consumatori într-un spaţiu neînregistrat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here