Dolj: Liviu Dragnea si Petre Daea, in vizita la Statiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dabuleni

0

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea si ministrul Agriculturii, Petre Daea au facut o scurta vizita in judetul Dolj, cu prilejul lansarii celui mai modern sistem de irigatii din Romania, care a fost inaugurat in conuna Calarasi. Alaturi de cei doi s-au mai aflat, deputatul Lia Olguta Vasilescu, primarul Craiovei Mihail Genoi si presedintele CJ Dolj Ion Prioteasa.

 

Prima oprire a fost la o instalație de udare prin picurare, cu panouri fotovoltaice. O astfel de instalație costă destul de putin, 5000 euro pentru 2000 mp și udă un hectar de teren, fondurile putând fi accesate prin ANIF. Este un proiect pilot pe care l-am gândit cu ministrul Petre Daea care poate fi extins la nivel național. Se adresează tuturor fermierilor care au terenuri agricole lângă canalele de irigații unde nu sunt sisteme secundare de irigații. Statul asigură apa gratuit și instalația gratuit și preia producția prin Casa de Comerț. Fermierul are obligația să cultive terenul cu sortimentul de legume  înscris in contract și să pregătească producția pentru livrare.

Cu acest prilej, cei doi au facut o scurta vizit si la Statiunea de Cercetare pentru Cultur a Plantelor pe Nisipuri Dabuleni.

Cei doi au vizitat campurile de cercertare si, dupa ce au fost enumerate principalele specii de plante cu favorabilitate pentru zona solurilor nisipoase, s-au purtat discutii referitoare la ceea ce este nou in planul tematic: cartoful dulce si arbustii fructiferi. S-a trecut apoi la degustarea unor produse obtinute din speciile de plante cultivate pe solurile nisipoase la Statiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dabuleniarahide, vin, cartof dulce si diverse preparate obtinute din acesta. La finalul vizitei, presedintele PSD si al Camerei Deputatilor  a scris in Cartea de aur a unitatii.

”Au deja culturi de cartof dulce, specie nouă, care e aclimatizată și se găsește într-un mare lanț de hipermarketuri. Iată deci că renumele specialiștilor români în acest domeniu își spune cuvântul. Toate aceste dovezi arată clar ca programele pe care le-am gândit pentru agricultură dau roade și aduc pe masa românilor produse sănătoase dar și o oportunitate uriașă pentru agricultori”, a declarat Liviu Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here