buda daniel

Recent, am adresat o întrebare Comisiei Europene cu privire la instrumentele pe care le poate utiliza pentru a asigura consumatorii europeni că în loc de grăsimi hidrogenate, nocive, pot găsi brânză proaspătă, de o calitate superioară pe rafturi, la prețuri accesibile, sustine europarlamentarul liberal Daniel Buda.

”Uniunea Europeană a instituit norme pentru a se asigura că ceea ce cumpără consumatorul sub denumirea de „brânză” este, într-adevăr, brânză!

Nu doar o dată, am atras atenția Comisiei Europene și autorităților asupra faptului că avem de-a face cu importuri de brânză de calitate cel puțin îndoielnică, majoritatea având eticheta de ,,brânză”, însă laptele lipsește cu desăvârșire din componența acesteia. Am semnalat în intervențiile și adresele înaintate că brânza se mai face din lapte doar în puține cazuri. Pe termen mediu și lung, consumul de produse de o calitate îndoielnică va aduce câștiguri substanțiale pentru unii, dar efectele vor fi dezastruoase pentru noi toți. Astfel, recent, am adresat o întrebare Comisiei Europene cu privire la instrumentele pe care le poate utiliza pentru a asigura consumatorii europeni că în loc de grăsimi hidrogenate, nocive, pot găsi brânză proaspătă, de o calitate superioară pe rafturi, la prețuri accesibile.
În răspunsul primit din partea Comisarului european pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, acesta mi-a comunicat faptul că în Regulamentul privind organizarea comună a piețelor sunt prevăzute dispoziții specifice privind rezervarea termenilor din domeniul produselor lactate exclusiv pentru produsele lactate. În conformitate cu aceste dispoziții, termenul „brânză” nu poate fi utilizat în UE pentru a desemna un produs în care grăsimile din produsele lactate au fost înlocuite cu grăsimi vegetale.
Vă redau mai jos răspunsul Comisarului Wojciechowski:

„Obiectivul politicii Uniunii Europene de promovare a produselor agricole și alimentare [Regulamentul (UE) nr. 1144/2014] este de a spori competitivitatea sectorului agricol al Uniunii, atât pe plan intern, cât și în țările terțe. Măsurile de promovare au scopul de a spori gradul de sensibilizare a consumatorilor cu privire la meritele produselor agricole și ale metodelor de producție ale Uniunii și recunoașterea sistemelor de calitate ale Uniunii.
Uniunea Europeană a instituit norme pentru a se asigura că ceea ce cumpără consumatorul sub denumirea de „brânză” este, într-adevăr, brânză și nu un produs nelactat.

În Regulamentul privind organizarea comună a piețelor sunt prevăzute dispoziții specifice privind rezervarea termenilor din domeniul produselor lactate exclusiv pentru produsele lactate. În conformitate cu aceste dispoziții, termenul „brânză” nu poate fi utilizat în UE pentru a desemna un produs în care grăsimile din produsele lactate au fost înlocuite cu grăsimi vegetale. În cazul în care există dovezi că un produs fabricat cu ulei de palmier este comercializat sub denumirea de „brânză”, acest aspect trebuie adus în atenția autorităților naționale, care sunt responsabile în ultimă instanță de punerea în aplicare a normelor. În cele din urmă, consumatorii sunt cei care aleg produsele pe care le cumpără (brânzeturi sau produse nelactate). Toate alimentele comercializate în Uniune trebuie să respecte cerințele Uniunii în materie de siguranță alimentară. Dispozițiile suplimentare urmăresc să garanteze că produsele relevante sunt comercializate în mod echitabil și fără a induce în eroare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here