• mai 8, 2021 9:27 am

Daniel Buda: Strategia „De la fermă la consumator”, o oportunitate de îmbunătățire a stilurilor de viață, a sănătății și a mediului

daniel buda, vicepresedinte comisie agricultura, parlament european, ppe

Strategia „De la fermă la consumator” este o oportunitate de îmbunătățire a stilurilor de viață, a sănătății și a mediului, sustine europarlamentarul Daniel Buda.

”Schimb de bune practici între marii fermieri reuniți la evenimentul online „Fermier în Linia Întâi”!

Astăzi, am avut plăcerea de a participa la evenimentul online „Fermier în Linia Întâi-Xgroup Meeting Agriculture”, organizat de BORO Communication în parteneriat cu Corteva Agriscience România, evenimentul fiind parte a campaniei de comunicare a celei de-a cincea ediții RALF Forumul Internațional al Marilor Fermieri, Fermierii Noștri.

Alături de mari fermieri din țară, am dezbătut subiecte de actualitate din agricultură, cu precădere cele referitoare la Strategia de la fermă la consumator și programele de susținere dedicate tinerilor fermieri derulate la nivelul Uniunii. În ceea ce privește tinerii fermeri, aceștia pot primi ajutor suplimentar prin intermediul măsurilor UE de sprijinire a veniturilor, sub forma plății pentru tinerii fermieri (YFP). În plus, programele de dezvoltare rurală oferă adesea măsuri suplimentare pentru a-i ajuta pe tinerii fermieri la început de drum. Sprijinul poate consta în subvenții, împrumuturi sau garanții menite să contribuie la dezvoltarea întreprinderilor rurale ori în consiliere cu privire la cele mai bune modalități de a debuta în sectorul agricol.

Aceste măsuri de dezvoltare rurală sunt sprijinite, de asemenea, prin inițiativa „Tineri fermieri”. Ea reunește sprijinul disponibil prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și expertiza Băncii Europene de Investiții. În total, sprijinul va ajunge la 1 miliard EUR.

Strategia „De la fermă la consumator” este un element central al Pactului verde și reprezintă o nouă abordare cuprinzătoare a modului în care europenii apreciază durabilitatea sistemelor alimentare. Este vorba de o oportunitate de îmbunătățire a stilurilor de viață, a sănătății și a mediului. Tranziția UE către sisteme alimentare durabile a început în multe domenii, însă sistemele alimentare rămân unul dintre principalii factori determinanți ai schimbărilor climatice și ai degradării mediului.

Se întrevede o nevoie urgentă de a reduce dependența de pesticide și de substanțe antimicrobiene, de a reduce fertilizarea excesivă, de a dezvolta agricultura ecologică, de a îmbunătăți bunăstarea animalelor și de a inversa declinul biodiversității.

Obiectivele concrete ale Pactului sunt de transformare a sistemului alimentar UE, printr-o reducere cu 50% a utilizarii pesticidelor, o reducere de 20% a îngrășămintelor, o reducere de 50% a antimicrobienelor utilizate pentru animalele de ferma dar și trecerea la agricultura ecologică pe cel puțin 25% din terenurile agricole.

Pactul verde european reprezintă o oportunitate de a reconcilia sistemul nostru alimentar cu nevoile planetei și de a răspunde în mod pozitiv aspirațiilor europenilor pentru o alimentație sănătoasă, echitabilă și ecologică. Scopul acestei strategii este ca sistemul alimentar al UE să devină un standard global în materie de durabilitate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *