Daniel Buda: Producătorii de cartofi din UE, incurajati de Comisie să acceseze măsurile de dezvoltare rurală care vizează competitivitatea!

0
cartofi

Europarlamentarul PNL Daniel Buda sustine ca cerere internă de cartofi s-a diminuat semnificativ in ultimii ani, in acest scop ”Comisia încurajează producătorii de cartofi să acceseze măsurile de dezvoltare rurală care vizează competitivitatea!”

”În ultimii ani, cererea internă de cartofi s-a diminuat semnificativ, astfel că, între anii 2008 și 2018, consumul a scăzut cu o rată anuală de circa 1,4%, conform unei analize a Băncii Transilvania. În anul 2018, consumul de cartofi a atins cel mai scăzut nivel din 1997. Datele INS indică tendința descendentă a producției interne de cartofi. În perioada 1990-2018, producția internă de cartofi s-a ajustat cu un ritm mediu anual de 0,2% până la 3 milioane tone.

Această evoluție a fost determinată de restrângerea suprafețelor cultivate cu cartofi. Pe de altă parte, productivitatea la hectar a înregistrat o tendința ascendentă în ultimii ani, dar, cu toate acestea, se poziționează la niveluri inferioare celor din Polonia și Uniunea Europeană. Mai mult, se remarcă intensificarea deficitului balanței comerciale cu cartofi (la un nivel record de peste 64 milioane euro în 2019) și majorarea prețurilor spre maxime istorice (conform Eurostat, anul trecut s-a înregistrat un nivel de 44 EUR/100 kg în România, cu mult peste cel din Polonia, de 19,7 EUR/100 kg). Am adresat așadar o întrebare Comisiei Europene în care am solicitat să îmi transmită instrumentele de care dispune pentru a sprijini producătorii de cartofi la nivel european.

Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, domnul Janusz Wojciechowski, mi-a transmis următoarele mesaje: „La nivelul Comisiei se înțeleg preocupările legate de scăderea cererii interne de cartofi din România. Sectorul cartofilor este eligibil pentru programele de promovare în cazul în care statele membre recurg la această posibilitate. La fel ca și pentru oricare alt sector, producătorii de cartofi pot beneficia de măsurile de dezvoltare rurală care vizează competitivitatea, astfel cum sunt incluse în programul de dezvoltare rurală al României. Aceste măsuri includ, de exemplu, sprijinul acordat serviciilor de consiliere, transferului de cunoștințe și acțiunilor de informare, „investițiilor în active fizice”, „constituirii de grupuri și organizații de producători” sau „cooperării”.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here