Daniel Buda, europarlamentar PNL: Zonele rurale europene trebuie să fie smart și să beneficieze de o dezvoltare sustenabilă pentru ca acestea acestea să fie repopulate

0
2
daniel buda, vicepresedinte comisie agricultura, parlament european, ppe

Daniel Buda, europarlamentar PNL, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, sustine ca zonele rurale europene trebuie să fie smart și să beneficieze de o dezvoltare sustenabilă pentru ca acestea acestea să fie repopulate.

”Dezvoltarea infrastructurii digitale în zonele rurale și îndepărtate, ca parte a redresării Europei, o nevoie urgentă ce trebuie abordată de Comisia Europeană!

Intergrupul Parlamentului European privind zonele rurale, muntoase, îndepărtate și satele inteligente, al cărui membru sunt, în parteneriat cu Vantage Towers, a organizat în această după-masă o conferință privind „Zonele rurale și satele inteligente 2040: reducerea decalajelor digitale ale Europei prin conectivitatea mobilă”. Subiectul principal de dezbatere a fost referitor la contribuția conectivității mobile pentru dezvoltarea economică și socială a zonelor rurale și cele mai îndepărtate ale Europei și despre modul în care NextGenerationEU poate contribui la susținerea ambițiilor de dezvoltare rurală ale Uniunii.

Conectivitatea mobilă în zonele rurale rămâne o provocare în multe state membre ale UE, cu mai mult de 3 milioane de europeni în zone slab populate care nu au acoperire mobilă de mare viteză. Schimbările în modelele de consum și producție cauzate de pandemie oferă noi oportunități de creștere în regiunile îndepărtate, subliniind nevoia urgentă de dezvoltare a infrastructurii digitale în zonele rurale și îndepărtate ca parte a redresării Europei.

Clivajul digital determină izolarea locuitorilor din anumite zone rurale, acest spațiu aflându-se practic într-o prăpastie digitală. Drept urmare sunt necesare eforturi suplimentare în vederea eliminării diferențelor digitale și îmbunătățirii accesului la internet și la conectivitatea mobilă, în special în zonele rurale și ultraperiferice.

Agricultorii și sectorul agricol în general ar trebui să fie beneficiari prioritari ai măsurilor de formare digitală, în vederea facilitării implementării și dezvoltării de instrumente și metode digitale în acest sector.

Zonele rurale europene trebuie să fie smart și să beneficieze de o dezvoltare sustenabilă pentru ca acestea acestea să fie repopulate. În acest sens, se impune:

-Creșterea conectivității și accesului la serviciile publice prin investiții de infrastructură
-Dezvoltarea satelor smart prin inovare tehnologică și digitală
-Investiții semnificative în capitalul uman
-Sprijinirea unor soluții de energie curată
– Crearea de oportunități pentru antreprenori.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here