• mai 3, 2021 6:16 am

Daniel Buda, europarlamentar PNL: UE trebuie să vină cu măsuri ferme în ceea ce privește depopularea spațiului rural, dar și asupra combaterii fenomenului de abandonare a terenurilor

daniel buda

 În momentul de față, discutăm de un fenomen sever la nivelul Uniunii Europene: peste 5 milioane de hectare la nivelul UE sunt în pericol să fie abandonate.  Acest lucru este o consecință a faptului că spațiul rural nu a fost suficient de bine finanțat sau finanțările alocate nu au reușit să fie transpuse în proiecte care să permită dezvoltarea reală a zonelor rurale, iar PPE a fost întotdeauna un partid mereu aproape de fermieri și de spațiul rural, sustine europarlamentarul PNL, Daniel Buda.

”Viziunea pe termen lung pentru zonele rurale trebuie să cuprindă măsuri ferme pentru combaterea fenomenului de abandonare a terenurilor și depoluarea spațiului rural!
În cadrul grupului de lucru pentru buget și politici structurale a Partidului Popular European, a avut loc un schimb de opinii pe marginea viziunii pe termen lung pentru zonele rurale.
La 22 iulie 2020, Comisia a publicat o foaie de parcurs în care anunța că va publica o comunicare privind o viziune pe termen lung pentru zonele rurale la mijlocul anului 2021. Comunicarea va schița o viziune pentru viitorul zonelor rurale până în 2040 ca orizont și va aborda provocările cu care se confruntă acestea, cum ar fi schimbările demografice, decalajul digital, nivelurile scăzute ale veniturilor și accesul la servicii.
Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat faptul că abandonarea efectivă a terenurilor agricole în UE-27 ar putea totaliza 5 milioane de ha până în 2030. Întrucât aceste tendințe de abandonare a terenurilor ar putea fi agravate de factori externi (schimbări climatice, globalizare, crize de sănătate), instrumentele pentru a minimiza impactul factorilor determinanți ai abandonării de terenuri sunt necesare de urgență. Această problemă atât de spinoasă, dar și depopularea spațiului rural trebuie să își găsească răspunsul în strategia pe termen lung pentru zonele rurale.
Iată intervenția mea:
Stimați colegi, dezvoltarea pe termen lung a spațiului rural este un subiect extrem de important. Recent, am avut o dezbatere în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală pe marginea fenomenului de abandonare a terenurilor agricole. În momentul de față, discutăm de un fenomen sever la nivelul Uniunii Europene: peste 5 milioane de hectare la nivelul UE sunt în pericol să fie abandonate. Acest lucru este o consecință a faptului că spațiul rural nu a fost suficient de bine finanțat sau finanțările alocate nu au reușit să fie transpuse în proiecte care să permită dezvoltarea reală a zonelor rurale. Iată, deci, efectele generate sunt atât depopularea spațiului rural, cât și abandonarea terenurilor, ceea ce creează probleme majore în viitor.
Cu toate că în raportul prezentat în Comisia AGRI ni s-a transmis că abandonarea terenurilor poate avea efecte pozitive asupra mediului, consider că acest lucru este dăunător deoarece ar permite o creștere a prădătorilor mari, a lupilor, a urșilor. Mai multe state membre, cum ar fi România, Austria, Franța au deja probleme serioase pe această componentă. Iată, de ce cred că trebuie să ne impunem viziunea asupra acestei situații, să solicităm Comisiei să vină cu măsuri ferme în ceea ce privește depopularea pe de-o parte, dar și asupra combaterii fenomenului de abandonare a terenurilor, pe de altă parte. Această dezbatere este esențială deoarece avem nevoie să creionăm o viziune coerentă pentru spațiul rural, iar PPE a fost întotdeauna un partid mereu aproape de fermieri și de spațiul rural. Mulțumesc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *