• mai 7, 2021 7:56 am

Daniel Buda, europarlamentar PNL: Transportul animalelor pe cale ferată, o variantă ce ar trebui multiplicată la nivelul statelor membre!

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, vicepresedintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, sustine ca, transportul animalelor pe cale ferată este o variantă ce ar trebui multiplicată la nivelul statelor membre!

”Transportul animalelor pe cale ferată, o variantă ce ar trebui multiplicată la nivelul statelor membre!

În cadrul Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului din Parlamentul European, a avut loc o audiere publică privind transporturile de animale vii în țările terțe. În prima sesiune de audiere, accentul a fost pe situația transportului pe teritoriul UE spre țările terțe, iar în a doua parte, pe marginea situației din statele terțe. În cadrul schimbului de opinii pe care l-am avut cu experții, le-am adresat o serie de întrebări în calitate de coordonator din partea Grupului PPE, pe marginea prezentărilor avute, în legătură cu transportul de animale vii pe cale ferată, o alternativă ce ar putea fi multiplicată la nivelul statelor membre. De asemenea, am avut dezbateri cu privire la transportul de viței, a numărului optim de zile de la care se pot transporta vițeii, dar și cu privire la alte practici și mecanisme prin care putem asigura bunăstarea animalelor pe durata transportului.

Dar iată intervenția mea:

Mulțumesc experților pentru prezentarea unor experiențe extrem de interesante. Astăzi am avut de-a face cu o abordare de la stânga la dreapta, respectiv ne-am bucurat de prezența unor persoane care se ocupă cu transportul acestor animale de peste 40 de ani și care au avut de împărtășit experiențe de bune practici. Trebuie să fim conștienți că atunci când discutăm de transportul animalelor pentru reproducție, toate părțile implicate în aceste transporturi concură la ceea ce înseamnă nevoia ca animalele să ajungă cu bine la destinație. Altfel, ele nu pot să fie folosite scopului pentru care au fost transportate. Pe de altă parte, am avut și această abordare extremistă în care s-a solicitat interzicerea transporturilor de animale vii. Putem să ascultăm aceste păreri, dar nu le putem accepta, cel puțin în opinia mea.

Aș dori să îl întreb pe primul vorbitor, domnul Scallan, legat de timpul pe care animalele îl petrec în Franța. Cât timp au alocat pauzei în Franța pe durata transportului dintre Franța și Irlanda? Aveți un contract permanent cu Franța în baza căruia descărcați animalele pentru a se odihni? O chestiune pe care am auzit-o pentru prima oară în această comisie este referitoare la transportul animalelor pe cale ferată. Domnia sa spunea că și-a cumpărat un tren cu care își transportă animalele.

Eu cred că acest lucru ar trebui să îl multiplicăm la nivelul statelor membre. În opinia mea, transportul animalelor pe care ferată poate să fie o variantă foarte bună. În acest sens, aș dori să îl întreb pe domnul Scallan care este în opinia sa, cea mai optimă variantă de transport, pe cale ferată sau pe cale rutieră? De asemenea, spunea domnia sa că ar fi bine să crească numărul de zile de la care să se poată transporta vițeii. De la 14 la 21 de zile. A avut discuții cu fermierii de la care colectează acești viței cu privire la această creștere a intervalului de zile? Ce feedback a primit de la fermieri legat de acest aspect?

De asemenea, aș dori să îi adresez o întrebare doamnei Manuela Giacomini legat de problemele întâmpinate în România în raport cu transportul animalelor către Italia. Noi nu avem un transport foarte bogat de animale vii către Italia și m-ar interesa să știu dacă a avut discuții cu autoritățile din România și care a fost răspunsul. Nu în ultimul rând, domnul Peter Hencz spunea că ne confruntăm cu o lipsă acută de personal în acest domeniu. L-aș întreba dacă dezvoltarea acestor sisteme video ar putea să fie pentru noi o alternativă pentru a ne asigura că animalele sunt bine încărcate? Ce alte mecanisme ar trebui să le avem în vedere pentru a ne asigura de bunăstarea animalelor pe durata transportului? Mulțumesc.

Vă invit să urmăriți mesajele și răspunsurile formulate de experti, accesând următorul link: http://www.danielbuda.ro/…/transportul-animalelor-pe…/”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *