• vin. apr. 9th, 2021

Daniel Buda, europarlamentar PNL: Statistici alarmante privind dublul standard! O treime din produsele cu ambalaje identice in intrega UE au o compoziţie diferită

Byadmin

mart. 25, 2021 , ,
daniel buda, vicepresedinte comisie agricultura, parlament european, ppe

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, sustine ca, potrivit unui studiului realizat de Centrul Comun de Cercetare, serviciul științific intern al Comisiei Europene, o treime din produsele cu ambalaje identice sau similare în întreaga UE aveau o compoziţie diferită.

”Comisia Europeană și statele membre trebuie să garanteze o mai bună asigurare a respectării normelor UE de protecție a consumatorilor!

O treime din produsele cu ambalaje identice sau similare în întreaga UE aveau o compoziţie diferită, conform studiului realizat de Centrul Comun de Cercetare, serviciul științific intern al Comisiei Europene. Astfel, aproximativ 9% din produsele prezentate ca fiind aceleaşi în întreaga Uniune Europeană aveau în realitate o compoziţie diferită, deși ambalajul era același, iar 22% aveau compoziție diferită, în timp ce ambalajul era similar.

Aceste date sunt extrem de îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât în ultimii 4 ani, au fost depuse eforturi considerabile la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea dublului standard. Începând cu angajamentul președintelui Juncker din 2017 de a aborda această problemă și continuând cu acordul Parlamentului European și Consiliului din anul 2019 privind consolidarea normelor în materie de protecție a consumatorilor și aplicarea mai eficientă a acestora, au fost luate măsuri concrete pentru a combate dublul standard, însă din păcate, încă suntem departe de atingerea obiectivelor.

Trebuie precizat faptul că utilizarea aceluiaşi ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziţie diferită nu urmăreşte un model geografic consecvent, deci nu putem vorbi despre un decalaj între est și vest în ceea ce privește compoziția produselor alimentare de marcă. Comercializarea unui produs ca fiind identic cu cel comercializat într-un alt stat membru, în pofida faptului că acesta are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, ar putea induce în eroare consumatorii în mod abuziv și ilegal dacă acest lucru nu poate fi justificat prin rațiuni legitime și obiective.

Pentru a ne asigura că nu vor exista standarde duble în cadrul pieței unice europene, trebuie consolidate competențele autorităților de protecție a consumatorilor și amplificate eforturile pentru a combate dublul standard, iar Comisia Europeană trebuie să continue finanțarea programelor pentru protecția consumatorilor. Autorităţile naţionale competente sunt în măsură să efectueze analize de la caz la caz pentru a detecta practicile înşelătoare interzise în temeiul legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor și să ia măsurile necesare pentru a opri acest fenomen. Consumatorii europeni trebuie să fie mai bine protejați printr-o informare exacta și transparentă asupra produselor de pe piața unică. În caz contrar, ar avea puternic de suferit esența funcționării pieței unice și încrederea consumatorilor în piața unică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *