• mai 8, 2021 11:07 am

Daniel Buda, europarlamentar PNL: Sectorul vitivinicol are nevoie în continuare de măsuri de ajutor pentru a face față crizei actuale

Europarlamentaru PNL, Daniel Buda, sustine ca sectorul vitivinicol are nevoie în continuare de măsuri de ajutor pentru a face față crizei COVID 19.

”Sectorul vitivinicol are nevoie în continuare de măsuri de ajutor pentru a face față crizei actuale, iar Parlamentul European rămâne partenerul principal în această luptă!

 

În acest moment, prezidez reuniunea Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, în cadrul căreia are loc audierea publică pe tema: „Situația piețelor de fructe și legume și a pieței vinului – impactul măsurilor UE de luptă împotriva pandemiei de COVID-19”. Scopul acestei audieri este de a discuta impactul măsurilor luate pentru a contracara efectele negative ale crizei generate de pandemia COVID-19, dar și pentru a identifica actualele nevoi ale acestui sector.

În ceea ce privește sectorul vitivinicol, s-au înregistrat scăderi alarmante atât în ceea ce privește volumul vinurilor, cât și valoarea acestora. Supraviețuirea pe piață, recuperarea cotelor de piață, protejarea mediului înconjurător sunt obiectivele principale ale acestui actor, iar pentru atingerea acestora, se impun în continuare măsuri de sprijin.

Thierry Coste, președintele Grupului de lucru privind sectorul vinului din COGECA, a transmis următoarele mesaje: „Vreau să vă amintesc rolul important al sectorului vitivinicol. Rolul economic, de mediu, cultural al acestui sector. Sectorul nostru se bazează pe diversitate. Avem o opacitate economică din cauza crizei sanitare, Brexitului. Rămân în continuare convins că ne așteaptă un viitor mai bun. În această perioadă care pare îndepărtată, sectorul nostru își va păstra atuurilor. Intrăm într-o perioadă de tranziție în ce privește PAC. Anii 2021, 2022, 2023, noua PAC, provocări majore, plus cele de mediu. Recolta actuală care se încheie: 560 de milioane de hectolitri, deci o recoltă relativ bună. La finele lunii iunii 2020, Comisia a adoptat o serie de măsuri extraordinare pentru piață. Deși au existat evoluții pozitive, situația cu care se confruntă producătorii de vin din UE este în continuare dificilă. Vine noul val al pandemiei, tocmai de aceea trebuie să anticipăm consecințele negative pe care restricțiile impuse le vor aduce cu sine. Trebuie să ne gândim la producătorii activi, la cooperativele rezistente, la toți producătorii. Trebuie să fim proactivi. Supraviețuirea economică, recuperarea cotelor de piață, protejarea mediului înconjurător sunt obiectivele noastre. Sectorul nostru trebuie să aibă acces la acest plan de relansare. Am cerut anul acesta crearea unui grup de lucru la nivel înalt pentru sectorul vitivinicol. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră.”

Ignacio Sanchez Recarte, secretar general Comitetul European al Companiilor de Vinuri EEV, a subliniat faptul că: „Este important să subliniem că pandemia nu a avut un impact linear. Impactul din etapa I, diferă de cea de-a doua etapă și va fi diferită de a treia etapă pe care o trăim astăzi. Cum a impactat COVID-19 comerțul global? A produs o scădere a valorii și volumului comerțului international fără precedent. Din martie până în august, impactul a fost diferit, în funcție de tipul de vin. Vinul spumant a dispărut de pe piața internațională, vinul la cutie a crescut în comerțul internațional, iar vinul la butelie a scăzut. Etapa de lockdowon a avut un impact asupra 50% din valoarea vinului la nivel internațional.

A scăzut volumul vinurilor de slabă calitate. Comerțul electronic a sporit vânzările, e adevărat. Asta nu reprezintă o piață importantă a pieței. Numai 1% din companiile noastre folosesc o platformă electronică pentru a vinde vinul. Am asistat la o scădere a frecvenței consumului de vin pe piețele europene. Cetățenii beau mai puțin și mai ieftin și preferă vinurile locale. Franța și Germania a pierdut o treime din exporturile lor. China: aici un impact masiv, asistăm la o tendință de scădere, avem o scădere de 50%. Am pierdut o cotă uriașă de piață, este foarte important să fim ajutați. Vă mulțumesc foarte mult.”

Daniela Zandoná, consilier al Federației Europene a Vinurilor de Origine, a subliniat în intervenția sa faptul că: „În numele Federației Vinurilor de Origine, vă voi prezenta lecțiile învățate din sectorul vinului. Importanța viticulturii de origine- reprezintă 60% ca volum și 80% ca valoare. Putem să găsim două categorii de probleme. În primul rând, a devenit clar că avem nevoie de o diversitate de instrumente pe timp de criză. Toate vinurile au fost afectate, dar în mod diferit. Diverse scheme de intervenție au fost introduse. În Spania, stocarea privată, în Portugalia s-a declanșat articolul 176. Avem nevoie de măsuri, dar avem nevoie și de flexibilitate pentru implementarea programelor. Bugetul nu a fost în linie cu necesitățile operatorilor.

Anumite fonduri pe care le foloseam pentru obiective obișnuite PAC au trebuit să fie redirecționate pentru răspunsul de criză. Parlamentul European susține sectorul nostru, fără implicarea voastră nu avem seturile de măsuri. Pe timp de criză, e important de asemenea să gândim ca sector. Există o serie de lecții. În primul rând, instrumentele noastre de gestiune colectivă sunt la baza sectorului.

Capacitatea de a adapta producția, de a modifica temporar specificațiile, rolul asociațiilor de antreprenori. Pandemia ne-a arătat și oportunitățile vânzării online. Instituțiile europene trebuie să rezolve o serie de obstacole. Există reguli care privesc vânzarea de vinuri online, protecția denumirilor de origine. Au apărut o serie de provocări noi. Criza COVID-19 nu s-a încheiat încă și încă suferim de pe urma tarifelor impuse de SUA. Criza ne-a arătat că trebuie să punem un accent mai mare pe instrumentele de concurență și va trebui să mai discutăm și despre prețuri la organizațiile de antreprenori și cum punem la comun valoarea. Avem nevoie în continuare de susținerea dumneavoastră.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *