Daniel Buda, europarlamentar PNL: Grupul PPE, mereu preocupat de nevoile fermierilor!

0
daniel buda, comisar, europen, activare

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda sustine ca viitoarea PAC va crea mai multe beneficii pentru cetățenii UE, în același timp simplificând și modernizând în mod semnificativ felul în care funcționează politica, pentru fermieri și statele membre deopotrivă.

”Grupul PPE este mereu preocupat de nevoile fermierilor!

În cursul acestei săptămâni am participat la ședința de lucru a grupului PPE, în cadrul căreia s-au examinat regulamentele privind viitoarea Politică Agricolă Comună. Viitoarea PAC va crea mai multe beneficii pentru cetățenii noștri, în același timp simplificând și modernizând în mod semnificativ felul în care funcționează politica, pentru fermieri și statele membre deopotrivă. Mai exact, este vorba despre o nouă modalitate de lucru propusă, care vizează plățile directe către fermieri, sprijinul pentru dezvoltarea rurală și programele de sprijin sectorial, un regulament privind organizarea comună a piețelor (OCP) și un regulament orizontal privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC, ce urmează a fi supuse votului în plenul Parlamentului European la finalul lunii octombrie.

De asemenea, viitoarea PAC trebuie să se concentreze pe o abordare adaptată, astfel încât politica să fie mai aproape de cei care o pun în aplicare pe teren.

Grupul PPE subliniază necesitatea unei PAC bine finanțate, a cărei cotă din bugetul total al UE ar trebui să fie menținută pentru a se asigura că sectorul agricol este durabil din punct de vedere economic, că satisface cererea în creștere, respectă obiectivele de mediu și climatice și promovează creșterea economică și ocuparea forței de muncă în zonele rurale.
În cadrul ședinței, am dezbătut pozițiile cheie ale grupului PPE pe următoarele capitole:

 

Definițiile fermierului activ ca beneficiar al sprijinului prin PAC și a pășunilor permanente;
Măsurile de condiționalitate în funcție de obiective și rezultate;
Serviciile de consultanță agricolă și de durabilitate a nutrienților;
Schemele ecologice;
Creșterea investițiilor ecologice în sectorul fructelor și legumelor;
Investiții în instalații de distilare în industria vinului;
Bugetul global alocat chetuielilor durabile la 30% din totalul alocărilor PAC;
Bugetul alocat plăților directe la hectar la 60% din PAC.

Obiectivele din viitoarea PAC vor viza mediul și clima, incluzând schimbările climatice, resursele naturale, biodiversitatea, habitatele și peisajele. Un nou sistem de „condiționalitate” va face ca sprijinul pentru venitul tuturor fermierilor să depindă de aplicarea unor practici agricole favorabile mediului și climei.

În cadrul ședinței de lucru a grupului PPE, am insistat ca stabilirea condiționalităților să aibă în vedere mai multă flexibilitate pentru statele membre, în vederea atingerii obiectivelor și rezultatelor asumate. Este esențial să se stabilească un buget global durabil adaptat în primul rând nevoilor fermierilor și care să răspundă ambițiilor sustenabile ale UE cu măsuri și rezultate reale și măsurabile. Dar, cel mai important, bugetul alocat plății unice pe hectar să nu sufere ajustări, deoarece este cea mai sigură formă de sprijin la dispoziția fermierilor, iar grupul PPE trebuie să apere în primul rând interesele fermierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here