• mai 8, 2021 9:30 am

Daniel Buda, europarlamentar PNL: Fermierii europeni au nevoie de o PAC simplificată și evident, cu cât mai puțină birocrație

daniel buda, comisar, europen, activare

Europarlamentarul PNL Daniel Buda, prezidat reuniunea Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, in calitate vicepreședinte. In cadrul interventiei, europarlamentarul liberal a afirmat ca fermierii europeni au nevoie de o Politică Agricolă Comună simplificată și evident, cu cât mai puțină birocrație si mai putine controale.

”Fermierii europeni au nevoie de o Politică Agricolă Comună simplificată care să le ofere stabilitate pe termen lung!

În această seară, am prezidat reuniunea Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt. Principalul subiect de pe ordinea de zi a constat într-un schimb de opinii pe marginea dosarelor Politicii Agricole Comune, și anume: planurile strategice, finanțarea și managementul PAC, organizarea comună a piețelor. În intervenția pe care am avut-o, am subliniat faptul că fermierii europeni au nevoie de un instrument care să le ofere stabilitate pe termen mediu și lung astfel încât și consumatorii să aibă acces la alimente de calitate și la prețuri accesibile.

Iată intervenția mea:

Vreau să adresez mulțumiri raportorilor pentru eforturile depuse în cadrul celor trei dosare extrem de importante pentru fermieri, dar și pentru consumatori. Este o muncă titanică, o muncă de lungă durată începută încă din mandatul trecut. Cu siguranță, pot să fie făcute o serie de observații cu privire la rezultatul acestor eforturi, dar este esențial să reținem cu toții un lucru: fermierii noștri au nevoie de un instrument care să le ofere stabilitate pe termen mediu și termen lung. În același timp, fermierii noștri au nevoie de o Politică Agricolă Comună simplificată și evident, cu cât mai puțină birocrație, de controale puține. Fermierii europeni știu să facă o agricultură durabilă, trebuie doar să le oferim instrumentele necesare care să le permită acest lucru.

Avem o foarte mare responsabilitate și față de consumatori, aspect ce l-am menționat de mai multe ori în Comisia AGRI, deoarece aceștia au nevoie de alimente la prețuri accesibile și bineînțeles, de calitate. Iată de ce este nevoie să venim cu acest instrument cât se poate de repede. Fac un apel către toate grupurile politice să nu se depună foarte multe amendamente astfel încât acordurile care au fost până acum creionate, să poată fi implementate și să intrăm în această procedură a trialogului pentru a putea livra fermierilor un instrument stabil pentru viitorul lor.

Peter JAHR (EPP), raportor responsabil de Planurile Strategice PAC, a subliniat faptul că: „Ne-am dorit să discutăm cu cei din Comisia ENVI. Vineri, am participat la o conferință a Agențiilor de plăți europene și dorința lor a fost să producem o PAC ușor de aplicat, nebirocratică. Cred că noul model de punere în aplicare este acceptat. Există o dorință ca eco-schemele să fie ca parte a plăților directe. Eco-schemele sunt un element esențial. Se pune întrebarea cum facem cum rezultatele, cu indicatorii? Cum facem să fie implementate în statele membre? E nevoie de reglementări comune și pe de altă parte, avem nevoie de flexibilitate pentru statele membre. Probabil vom împacheta totul într-un act delegat.
Agricultorul activ. Vom cere din nou statelor membre să facă o listă în ce privește agricultorul activ. Am vorbit și despre o obligativitate referitoare la pilonul II, am dezbătut condiționalitate-ce trebuie să respecte agricultorul pentru a obține primele. Agricultorii nu trebuie să primească degeaba aceste subvenții, ci trebuie să respecte anumite condiții. Cum putem avea un vot bun în plen? Trebuie să ne concentrăm asupra punctelor principale, să nu depunem prea multe amendamente. Pe 20 octombrie va avea loc votul.”

Ulrike MÜLLER (RE), raportor responsabil de regulamentul orizontal, a transmis următoarele idei: „Am cooperat strâns în ultimii doi ani. Raportul meu sprijină obiectivele generale ale Comisiei, dar mai ales introducerea noului model de livrare, la trecerea de la un model de conformitate către un sistem orientat spre performanță. Cu noul model, aducem mai multă flexibilitate, dar și mai multă responsabilitate pentru fiecare stat membru. Introducerea noului model înseamnă că are loc o schimbare de management. Am stabilit un element anual de flexibilitate bazat pe performanță și numai o dată la doi ani trebuie trimis un raport de performanță către Comisie. Este prevăzut ca beneficiarii să respecte regulile, condiționalitățile, deci cerințele privind mediu, protecția animalelor. Dacă nu respectă prevederile, pot pierde 10% din sumă în comparație cu 5% cât este acum prevăzut.”

Eric ANDRIEU (S&D), raportor responsabil de organizarea comună a piețelor, a subliniat faptul că: „Munca pe care am făcut-o o pot rezuma astfel: să oferim mai multă flexibilitate Comisiei în protecția față de criză, dar și mai multă flexibilitate agricultorilor pentru punerea în aplicare. Responsabilizarea Comisiei în gestionarea crizelor este un element important. Comisia nu are încă un cadru de performanță, mai ales pentru măsurile de piață. Este o anomalie care trebuie reparată. Prevedem un mecanism de alertă timpurie în caz de perturbare a pieței. Ideea e să avem mai multe instrumente la îndemâna Comisiei, bazându-ne pe experiența trecutului. La import, cu Green Deal vom avea un mecanism de ajustare la import. Vrem să actualizăm procedura de drept de import, astfel încât să respingem importurile care nu respectă condițiile de bunăstare ale animalelor sau condițiile fitosanitare. Dăm mai multă flexibilitate statelor membre pentru ajutoarele pentru copii, cum ar fi oferirea de fructe elevilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *