Daniel Buda, europarlamentar PNL: Ferma online, sprijin din partea Comisiei Europeane!

0
daniel buda, vicepresedinte comisie agricultura, parlament european, ppe

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, a solicitat Comisiei Europene sa comunice ce tipuri de instrumente are la îndemână pentru a încuraja comertul online de legume si fructe. 

”Ferma online, un model de bună practică sprijinit prin instrumente financiare de Comisia Europeană!

Criza provocată de Covid-19 a dus la multiplicarea platformelor online de comercializare a legumelor și fructelor, într-un timp foarte scurt. Astfel, fermierii, pe lângă cultivarea și recoltarea legumelor și fructelor, au oferit și serviciul de livrare, pentru a asigura controlul în ceea ce privește calitatea și transportul în siguranță al produselor. În perioada de carantină, volumul vânzărilor în sectorul conservelor de legume, fructe și nu numai, a crescut extrem de mult și diverși producători au încercat să găsească soluții pentru a-și menține afacerile în viață. În această perioadă, s-a constatat că promovarea produselor și cumpărăturile în mediul online reprezintă o situație „win-win”, atât pentru producători, indiferent de domeniul de activitate, cât și pentru consumatori. Comerțul online oferă o șansă de dezvoltare fiecărui producător, iar consumatorii beneficiază de aceeași diversitate în rândul produselor. Drept urmare, am solicitat Comisiei Europene să îmi transmită ce tipuri de instrumente are la îndemână pentru a încuraja în continuare acest tip de comerț.

Iată răspunsul Comisarului European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski:
„Atât cadrul juridic actual al programării pentru dezvoltare rurală, cât și propunerea Comisiei privind politica agricolă comună (PAC) după 2020 includ o gamă largă de posibilități pentru ca statele membre să sprijine înființarea și promovarea organizării lanțului alimentar, inclusiv prelucrarea și comercializarea produselor agricole, atât timp cât acestea se bazează pe o evaluare a nevoilor și contribuie la obiectivele generale și specifice stabilite pentru PAC.

Oportunități concrete de sprijin acoperă, în special, cooperarea orizontală și verticală la nivel local între actorii din lanțul de aprovizionare pentru stabilirea și dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare scurte la nivel local (inclusiv prin intermediul platformelor online) și a piețelor locale, precum și activitățile de promovare într-un context local și activitățile de consolidare a capacităților. În ceea ce privește viitoarea PAC, intervențiile specifice și condițiile de eligibilitate aferente pentru a beneficia de un astfel de sprijin financiar vor trebui să fie detaliate de către statele membre în planurile lor strategice PAC, care urmează să fie pregătite de fiecare stat membru și transmise spre aprobare Comisiei.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here