• mai 7, 2021 10:04 pm

Daniel Buda, europarlamentar PNL: Acordul verde și strategia Farm to Fork, doua oportunităţi istorice pentru agricultura

daniel buda, vicepresedinte comisie agricultura, parlament european, ppe

Eurodeputatul PNL, Daniel Buda, sustine ca, Strategia „De la fermă la consumator” si ”acordul verde” trebuie să fie transformate în oportunități pentru agricultură dacă vrem să reușim cu adevărat.

”Acordul verde și strategia Farm to Fork trebuie să fie transformate în oportunități pentru agricultură dacă vrem să reușim cu adevărat!

Astăzi, am participat la audierea pe marginea Strategiei „De la Fermă la Consumator” organizată în cadrul reuniunii comune a comisiilor de Agricultură și Dezvoltare Rurală și Comisiei pentru mediu și siguranță alimentară din Parlamentul European. Strategia „De la fermă la consumator” va pune bazele unui sistem alimentar durabil, dar în același timp trebuie să ducă la creșterea veniturilor agricultorilor și consolidarea competitivității fermierilor europeni.

Succesul strategiei Farm to Fork depinde dacă suntem sau nu ancorați în realitatea din teren și capabili să înțelegem care sunt vulnerabilitățile, dar și oportunitățile din acest sector. O politică eminamente verde, care nu ține cont de capacitatea de adaptare a acestuia la noile condiționalități, va pune presiune atât pe fermieri, cât și pe consumatori, care se vor vedea nevoiți să plătească mai mult pentru alimente. Acordul verde și strategia Farm to Fork trebuie să fie transformate în oportunități pentru agricultură dacă vrem să reușim cu adevărat.

Olivier De Schuter, profesor de drept, a transmis următoarele idei: „Avem sisteme alimentare în criză, iar această criză a fost foarte vizibilă. Peste jumătate din adulții din Europa sunt supraponderali, iar costurile de sănătate merg în această direcție. Grupul de experți pe care îl coprezidez a organizat laboratoare de politică și misiuni în diferite zone pentru a încerca configureze un model a unei politici comune alimentare. Există patru motive pentru care avem nevoie de o politică alimentară. Există multe politici care nu sunt în armonie una cu alta. În UE avem multe strategii antiobezitate, dar avem politici comerciale și agricole care vin în opoziție cu acestea și care promovează mai degrabă produse de tip fast food, alimente ieftine. Trebuie să revizuim politicile alimentare în școală. Încercăm să încurajăm tinerii fermieri să înceapă agricultura.

Am solicitat standarde tot mai puternici de la fermieri, dar adesea, furnizorii de pesticide sunt cei care au avut de câștigat. Cam 30% dintre serviciile care ar trebui să sprijine tranziția agricolă și de mediu funcționează cum trebuie. Există un angajament de a reduce gazele cu efect de seră, dar continuăm să promovăm exportul de diferite alimente în cadrul acordurilor pe care le-am negociat.

În UE ne confruntăm cu o încălcare a drepturilor fermierilor, mai ales cei sezonieri. Trebuie să legăm ajutorul care vine din zona agricolă cu drepturile acestora. Apare nevoia unei strategii de tip umbrelă, ceea ce este de fapt Farm to Fork.

Avem nevoie de o guvernanță pentru tranziție. Trebuie să ne gândim la eficiență și la durabilitate. Indicatorii ne vor permită să monitorizăm progresul către aceste ținte. Avem nevoie de un proces decizional democratic. Trebuie să ne asigurăm că în cadrul politicilor alimentare este mai multă transparență și responsabilitate. Avem nevoie de democrație alimentară.”

Vermot-Desroches Claude, Președintele ONG privind indicația geografică la nivel european, a subliniat următoarele mesaje: „Indicațiile geografice sunt foarte importante pentru regiuni. Indicațiile geografice au o istorie îndelungată, decenii în unele cazuri. Sunt produse care respectă pământul, nu doar din cauza legislației, ci a constrângerilor de a proteja pământului. Alimentele cu indicații geografice sunt alimente sănătoase. Gastronomia este un patrimoniu UNESCO de multe ori. Consumatorii trebuie să fie educați spre a avea o dietă alimentară sănătoasă. Când vine vorba de exporturi, indicațiile geografice valorează 75 de miliarde de euro ceea ce corespundă la 15,5% din totalul exporturilor agro-alimentare. Farm to Fork trebuie să sprijine produsele cu indicații geografice, iar PAC trebuie să facă mai mult în acest sens.”

Massimiliano Giansanti, vicepreședinte Copa-Cogeca, a transmis următoarele mesaje: „PAC este una dintre politicile majore ale UE care setează o viziune. Agricultura e acuzată că are un impact negativ asupra mediului înconjurător, dar aceste acuzații nu sunt îndreptățite. Sectorul agriculturii este fundamental în protecția mediului înconjurător. Cetățenii europeni au nevoie de alimente sigure și sănătoase. Agricultorii europeni trebuie să ofere mâncare Europei și cetățenilor lumii. Trebuie să avem grijă de resursele naturale. Agricultorii trebuie să transmită un mesaj clar în contribuția pe care o vor avea la un sistem durabil. Trebuie să ne asigurăm că jucăm și noi un rol important aici. Trebuie să putem mânca bine și să știm ce mâncăm. Dacă ne dorim un viitor pentru PAC, trebuie să ne asigurăm că lucrăm pentru țara noastră, adică pentru Europa!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *