Adrian Oros: Lucram la scheme de sprijin pentru pentru fermieri si pentru cei din industria alimentara

0
3
adrian oros

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca, in aceasta perioada se lucreaza la anumite scheme de sprijin pentru pentru fermieri si pentru cei din industria alimentara. Aceste scheme de sprijin vin in urma pierderilor suferite de unele domenii de agricultura.

Referitor la cuantumul despagubirilor pentru fermieri, oficialul MADR spune ca inca nu a fost stabilit un astfel de buget, deoarece nu exista rapoartele de sinteza, aceste rapoarte trebui intocmite pana la data de 15 iunie, atunci vom afla exact care este dimensiunea pierderilor produse de seceta.

”In aceasta perioada lucram la niste scheme de sprijin, unde iarasi trebuie sa alocam bani, aceste scheme de sprijin pentru fermieri si pentru cei din industria alimentara, datorita afectarii activitatii lor de catre criza COVID. Desi in agricultura si in industria alimentara, practic, activitatea nu s-a oprit, in acest sens eu chiar am insistat, atat prin textele de ordonante, dar si prin apelul facut agricultorilor si celor industria alimentara sa nu inceteze activitatea, pentru ca nu stiam cat va dura criza, care vor fi consecintele asupra productiilor din acet an, sau anul viitor si ca, s-ar putea, ca in urmatoarele cateva luni, peste iarna sau anul viitor, sa consumam foarte mult sau o parte foarte importanta din alimente sa fie din productia interna.

Impactul crizei nu a ajuns in unele sectoare din agricultura 

In unele domenii de agricultura nu s-au instalat inca consecintele crizei, nu au aparut pierderi, precum in alte domenii, dar s-ar putea, daca aceasta criza se prelungeste sa fie cat mai multe domenii din agricultura si industria alimentara afectate, fie din reducerea consumului, dar in momentul de fata vorbim de doua pierderi, sau doua motive  prin care agricultorii si cei din alimentara au inregistrat pierderi, si anume: seceta, care a venit sa se suprapuna peste criza COVID si scaderea consumului, scaderea drastica a consumului. Deaceea va trebui sa dam si pentru acele scheme de sprijin pe care le gandim pentru a interveni sa acoperim pierderile de venit.

De aceea nu avem acum o suma pe care sa o lansam pe piata, destinata doar secetei. Dar, cu siguranta, am promis fermierilor si taranilor, cu siguranta o sa ii despagubim, de aceea echipele, care sunt constituite si lucreaza pe teren, le-am cerut sa lucreze si sambata si duminica. Multi fermieri au reusit sa intoarca culturile.”, a declarat ministrul Agriculturii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here