Adrian Oros: ‘În data de 16 octombrie minsterul Agriculturii dă startul plăților în avans

0
2

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, in sedinta de Guvern de astazi, ca incepand cu data de 16 octombrie minsterul Agriculturii dă startul plăților în avans.

”În data de 16 octombrie minsterul Agriculturii dă startul plăților în avans. Avem alocata suma 1,94 miliarde de euro, asigurata din bugetul ministerului, sunt 826.964 de beneficiari, pentru o suprafata de 9, 8 milioane ha.

Pentru pagubele produse de seceta la culturile din primavara, comisiile de constatare si evalyuare a pagubelor au centralizat informatiile, avem rapoartele de sinteza, sunt afectate 1, 21 milioane de ha, din care peste 700 de mii de hectare de porumb. Sunt afectati 91.600 de fermieri. Identificam sume si solutii pentru ca acesti fermieri sa fie despagubit.

De asemenea, in aceasta perioada platim scheme de compensare a pierderilor datorate de evolutiei pandemiei – utilizam bani europeni- 15 de milioane de euro si 1, 4 miliarde lei din bugetul national, astfel incat am acoperit toata paleta de activitati din agricultura si industria alimentara. Aceste proceduri se desfasoara in aceasta perioada si vor continua si in luna noiembrie.

Pentru platile directe, unde nivelul avansurilor va fi de 70%, platile se efectueaza in lei la cursul de 4, 87 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana la data de 30 septembrie.

Pentru masurile din PNDR pe care le implementam prin APIA, unde avansurile sunt pana la 85% , platile se fac in lei la cursul de 4,78 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana, la data de 31 decembrie 2019”, a declarat Oros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here