Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a declarat marti, intr-o conferinta de presa la sediul MADR, ca pesta porcina africana este o pandemie, un porc infectat, egal un porc mort.

”Exista un proiect de OUG care sa statueze toate masurile pentru combaterea si eradicarea pestei porcine africane si relansarea cresterii porcului in Romania. Toate reglementarile care au aparut pana acum, in domeniu, fie ca reau hotarari de guvern fie ca erau legi, fie transpuneri din directive, avand o anumita vechime, unele neconcordante inre ele, au fost introduse intr-o ordonanta de urgenta, care a fost in prima citire in Guvern, este in dezbatere publica, unde se doreste sa se armonizeze actiunea si activitatea fiecarei entitati care poate sa contribuie la eradicarea peste porcine aficana.

Am mai spus: pesta porcina africana este o pandemie, un porc infectat egal un porc mort. Sunt specificate foarte clar si atributiunile Ministerului Mediului privind numarul mistretilor: cine face vanatoarea, cum face vanatoarea, cine identifica mistretii morti, cine le plateste, cu cat se plateste. De asemenea, este reglementata cresterea porcului in general: in gospodaria mica, in gospodaria mare, in gospodaria medie. Cit de mica este gospodaria o spun cei de la Ministerul Finantelor, pana la un anumit numar de porci, poti sa cresti orice porc in gospodarie respectand regulile de biosecuritete. Peste o anumita dimensiune a gospodariei, devii persoana juridica”, a declarat ministrul Adrian Oros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here