Adrian Oros, despre masurile de sprijin din agricultura: Am incercat sa acordam aceste compensatii pentru o categorie cat mai larga de producatori agricoli

0

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a prezentat masurile de sprijin acordate fermierilor care au inregistrat pierderi datorita secetei pedologice, dar si a evolutiei pandemiei COVID 19. Oficialul MADR a subliniat faptul ca banii din formele de sprijin au fost impartiti cat mai responsabil si pentru o categorie cat mai larga de producatori agricoli.

”Am sa va prezint care sunt formele de sprijin pe care noi le-am gandit si care se deruleaza in aceste zile si in urmatoarele saptamani, pentru a compensa pierderile suferite de catre fermieri.

Trebuie spus de la bun inceput ca sunt doua surse de finatare, pentru ca au fost doua comunicari ale Comisiei, care sa permita statelor membre ca aceste compensari ale pierderilor datorita evolutiei pandemiei sa se faca fie din bani europeni, dar si bani europeni ramasi din masuri de finantare ramase neaccesate.

Am alocat un buget de 1. 463 de milioane de lei, atat pentru sectorul vegetal, cat si pentru sectorul zootehnic: pentru sectorul suinelor 119 milioane de lei, pentru sectorul avicol 109 milioane de lei, pentru sectorul apicol 49, 948 milioane lei, sectorul bovine 35.700 milioane lei, iar sectorul vitivinicol 59,500 mii lei.

Pentru fermierii afectati de seceta pedologica au fost alocati 1 088.409 miil lei. Toate aceste compensatii se vor face prin APIA, care in toata aceasta perioada va lucra si in zilele de sambata. In data de 15 septembrie se incheie data de depunere a cererilor de solicitare.

Primul pachet de scheme, care este din bugetul naţional, are termen de depunere 15 septembrie – pentru secetă, respectiv 29 septembrie – pentru celelalte scheme din sectorul zootehnic. În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii.

Cu sigutranta, daca am fi avut bani mai multi, am fi putut sa oferim sume mai generoase, dar din bugetul pe care l-am avut la dispozitie, atat de la bugetul national, cat si din sumele ramase neutilizate prin PNDR, am incercat, intr-un mod cat mai echilibrat, cat mai responsabil, sa facem aceste compensatii pentru o categorie cat mai larga de producatori agricoli, pentru ca, cu siguranta si cei din sectorul zootehnic au fost afectati indirect de seceta pedologica, dar si datorita evolutiei pandemiei multe lucruri in economie, in agricultura si in industria alimentara, au fost date peste cap. Fermierii au inregistrat pierderi si am gasit de cuvinta ca toate aceste pierderi sa le compensam”, a declarat ministrul Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here