Adrian Oros, despre Legea vânzării-cumpărării terenurilor agricole: Ar fi fost buna daca ar fi fost scrisa in urma cu 20 de ani!

0

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat vineri, intr-o confeirnta de presa, ca Lege vanzarii- cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan incurca fermierii si proprietarii de terenuri agricole care au tranzactii in curs. De asemenea, ministrul sustine ca aceasta lege ar fi fost buna daca ar fi fost scrisa in urma cu 20 de ani.

”Am sa ma refer la lege care ar fi fost foarte importanta daca ar fi aparut in urma cu 20 de ani, din pacate a aparut tarziu, si modul in care a fost formulata, termenele respective incurca pe foarte multa lume si va trebui sa incercam sa aducem clarificari ca ea sa poata fi aplicata si sa-si faca efectele benefice, care s-au dorit atunci cand legea a fost gandita.

Deci, Legea 175/2020 pe aceasta lege au fost aprobate modificarile si completarile la Legea 17/2014  privind unele masuri de reglementare a vanzarii si cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan.

Stiu ca atunci, cand aceste modificari au fost initiate s-au dorit doua lucruri: sa se evite specula si s-a pus acea perioada de 8 ani, in care, daca cumparai un teren si il vindeai mai repede de 8 ani, impozitul pe profit era 80%, un lucru corect si se urmarea sa existe o anumita preempțiune, in primul rand a rudelor, a vecinilor, apoi a arendasilor, a institutelor de cercetare, a universitatilor, apoi statul roman avea posibilitatea sa intervina si abia apoi tertile. Legea, in intentuia ei este o lege buna, daca era scrisa acum 20 de ani putea avea si un efect.

Legea incurca pe cei cu tranzactiile in curs, lege spune ca si cererile inregistrate inainte intrarii in vigoare trebuie solutionate potrivit procedurilor de la data depunerii cererilor si nu doar cererile depuse dupa aparitia legii.

Din data de 13 octombrie, cand legea a intrat in vigoare, am avut zeci de sesizari de la foarte nmulti fermieri, propietari de terenuri care erau in tranzactii”, a declarat Adrian Oros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here