• Dum. apr. 11th, 2021

Adrian Oros: Am alocat 850 de milioane de lei pentru plata despagubirilor pentru seceta. Banii ajung la fermieri in septembrie

seceta

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca 850 de milioane de lei au fost alocati pentru plata despagubirilor pentru seceta. Banii vor ajunge la fermieri in doua transe, prima transa, un procent de 80% in luna septembrie, urmand ca restul de 20% sa fie platiti la rectificarea bugetara din din luna octombrie.

”Aceasta rectificare bugetara asigura, in mod echilibrat si responsabil, resursele disponibile limitate pe care Guvernul le are la dispozitie pentru a acoperi toate cheltuielile necesare intr-o perioada de criza fara precedent in Romania.

Romania a fost lovit  crunt de o seceta pedologica. De aceea ne-am dorit ca aceasta rectificare sa acopere toate nevoile agriculturii, inclusiv cele legate de despagubirile pentru seceta. Asa cum ati constatat, bugetul MADR a fost suplimentat cu 3.445 mil. lei. Ce ne asigura aceasta rectificare! Sa compensam cat mai echitabil, cat mai obiectiv, pierderile inregistarte de toti actorii din agricultura, atat de cei afectati direct de seceta, dar si pierderile inregistarate de alte sectoare care au fost lovite indirect, atat de seceta cum este sectorul zootehnic, cat si de evolutia  pandemiei COVID 19. Aici ma refer la sectorul zootehnic, atat bovine pentru lapte, carne, ovine si caprine, porci, pasare si apicultura.

Astazi am avut o intalnire cu reprezentantii celor mai mari asociatii din agricultura, pentru a gandi impreuna despagubirile legate de seceta.

In ordonanta privind despagubirile, exista un anumit cuantum care se aloca pe hectar, in functie de tipul de cultura.

-925 lei pentru grau, secara, 805 pentru triticale, 112 orz, orzoaica 951, ovaz 772, respectiv rapita- 1002 lei.

Acestea sunt sumele pe care fermierii le vor primi. Aceasta rectificare bugetara ne-a permis sa alocam 850 milioane lei pentru seceta, ceea ce, in opinia noastra, facand calculele impreuna, asigura un minim 80% din cuantum pe care o sa ii directionam ca si despagubire in luna septembrie, urmand ca restul de 20% sa fie dati fermierilor in luna octombrie.Am facut acest lucru ca sa putem perimte directiona anumite sume si care sectorul zootehnic.”, a declarat ministrul Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *